top of page

היסטוריית המזון לחיות מחמד

Updated: Dec 5, 2024

המזון המתועש לא היה קיים מאז ומעולם. הוא לא היה נוכח באלפי השנים שחיות המחמד ליוו את בני האדם כחבריהם ושותפם לחיים. אז מאיפה הוא הגיע? אני מזמינה אתכם לקרוא על היסטוריית המזון לחיות מחמד.


כלבים וחתולים לא אכלו כל חייהם אוכל מתועש ומעובד. כלבים בוייתו לפני כ – 30,000 שנה, אולם התחילו לאכול מזון מסחרי רק לפני כ – 160 שנה… כאשר מזון יבש (כמו שאנו מכירים כיום) נכנס רק סביב 1950. עד אותו הרגע, כלבים וחתולים אכלו את מה שבעליהם אכלו – בעיקר קדירות, שאריות בשר וירקות.


ב – 1860 אנגלי בשם ג'יימס ספראט המציא את הביסקוויט הראשון לכלבים. הוא היה מורכב מירקות, דם, חיטה ושורש סלק. חברות אחרות החלו לראות שיש התעניינות במוצר, והחלו לייצר גרסאות משלהם. סביב 1890, חטיפי מזון מסחריים החלו להיות נפוץ בארה"ב.


ב – 1907 הוקמה החברה שייצרה את חטיפי MILK BONE.


אחרי מלחמת העולם הראשונה, החל הייצור הראשוני של מזון משומר לכלבים העשוי מבשר סוסים. באותם שנים החל ייצור מזון משומר לחתולים וסביב 1930 החל ייצור ראשוני של מזון יבש לכלבים העשוי מקמחים שונים.


במהלך מלחמת העולם השנייה, כאשר היה מחסור במזון ומזון לכלבים נחשב כלא חיוני, הופסק הייצור של המזון המשומר והחלה התמקדות במזון יבש.


ב – 1946 מזון יבש תפס נתח שוק של 85%. בשנים אלו היו שני סוגים של מזון יבש: ביסקוויטים או ביסקוויטים מפוררים.


לאחר מלחמת העולם השנייה, כאשר הכלכלה האמריקאית החלה לפרוח, אנשים יכלו להרשות לעצמם מזון איכותי לחיות המחמד.


בשנות ה – 50 וה – 60 חברות רבות (כגוןGeneral Foods®, Quaker Oats®, Campbell's® Soups, Mars®, Lipton®, Post®, Carnation®) החלו להוסיף קווי ייצור של מזון לחיות מחמד לצד קווי ייצור למזון לבני אדם במפעלים שלהם.


כניסת האקסטרוזיה כשיטת הכנת מזון

החידוש הבא הגיע בשלהי 1950 עם כניסת תהליך האקסטרוזיה ע"י חברת פורינה. התוצר היה קל יותר משיטות הייצור הקודמות, מה שהוביל לתחושה של "מקבלים יותר עבור הכסף". נוחות הייתה גם יתרון משמעותי של תהליך הייצור. המזונות צריכים להכיל כמויות גדולות של עמילן. מוסיפים נוטריאנטים בכדי לפצות על האיבוד הגדול עקב תהליך בישול כפול בטמפרטורות גבוהות. והמזון מרוסס בשמנים ומשפרי טעם בכדי לשפר טעימות.


החברות החלו לשווק את המזון כ"מלא ומאוזן" והחלו לשווק כי האכלה בשאריות מזון אנושי היה מסוכן. ב – 1964 ארגון יצרני המזון החל קמפיין המזהיר אנשים מהאכלה בשאריות שולחן והחשיבות של האכלת חיות המחמד במזון מעובד. המזון שווק לבעלים באמצעות מגוון צורות וצבעים ושמות קליטים.


השינוי הבא החל כאשר החל שיווק של מזונות רפואיים שנמכרו באמצעות וטרינרים. זה בוצע בהתחלה ע"י חברת Hill's® (שנקנתה ע"י Colgate Palmolive®) לאחר הצלחתה העצומה של חברת האם בשיווק משחות שיניים דרך רופאי שיניים. המסר העיקרי בשיטת שיווק זו היא כי מזון לחיות מחמד הוא מסובך ועדיף שיישאר בידי מקצוענים אשר הם היחידים שיודעים מה חיות מחמד באמת צריכות לאכול.


מגמות עדכניות

התנועה למזון נא / טבעי / אמתי אינה חדשה. ישנם בעלי חיות מחמד המאכילים בתזונה טבעית כבר עשרות שנים, ללא קשר לשינויים שחלו מבחינת ייצור מזון מסחרי. כמו כן, ישנה כמות הולכת וגודלת של חברות מסחריות המייצרות מזון טבעי במגוון דרכי ייצור.


דרכי הייצור השונות של המזון הטבעי כוללות מזון נא קפוא, מזון מבושל במגשיות / פאוצ'ים, מזון מיובש ומזון אפוי. מזונות אלה מנסים כל אחד בדרכו לחקות את הדרך שבה אכלו כלבים וחתולים לפני כניסת המזונות המעובדים המסחריים – באם בטבע או ע"י בעליהם. הם מבוססים בעיקר על בשר, ירקות ופירות ויכולים לכלול גם דגנים איכותיים. הרכיבים יכולים להישאר בצורתם הטבעית או להיות מעובדים ברמה מינימאלית. משמע, הנוטריאנטים שומרים על ערכיהם התזונתיים המקוריים (ואם קיימת אז הפגיעה היא מינימאלית).


מגמת האכלה הטבעית גוברת בשנים האחרונות בעיקר עקב הבנה גוברת של הבעלים בהשפעות התזונה על הבריאות (כמו המגמות ההומאניות) והרכיבים הנמצאים במזון המעובד. גם אנשי מקצוע כגון וטרינרים ותזונאים עוזרים לקדם את המגמה של חזרה למזון אמתי לאחר שמבינים כי ישנם חסרונות רבים מבחינה תזונתית בהאכלה יומית קבועה במזון מעובד.


חתולים מבחינתם אפילו פחות מותאמים לאכול תזונה מסחרית יבשה מכלבים מאחר והם נחשבים כטורפי על ולכן רצוי להאכילם במזון שאינו מכיל דגנים. כמו כן כופתיות המזון המסחרי הינם יבשות, דבר שמאוד מקשה על תפקוד הכליות של החתולים הרגילים לקבל את הנוזלים שלהם דרך המזון.



ree


Comments


בואו נדבר

טלפון

אימייל

050-2110940

שעות פעילות

ראשון - חמישי: 09:00 - 19:00

שישי: 09:00 - 15:00

אזורי שירות

כלל הארץ

תהליך מקוון

©2035 by Dr. Mark. Powered and secured by Wix

bottom of page