top of page

טיפים להאכלה ביתית עבור כלבים וחתולים

Updated: Dec 5, 2024

האכלה ביתית מציעה לנו יתרונות רבים ביניהם שליטה על רכיבים, התאמה לאכלנים בררנים, הענקת גיוון בתזונה ועוד יתרונות רבים.


לדעתי המקצועית האכלה ביתית מספקת את התזונה הטובה ביותר אולם חשוב לעשותה בצורה נכונה. אני ממליצה להאכיל על בסיס מתכון מסודר שיספק גיוון ובהתאם לצרכים האישיים של חיית המחמד שלכם – גיל, רמת פעילות, גזע, מצב גופני ורפואי יחדיו.

מאמר זה יסקור נקודות עיקריות בהאכלה ביתית בהתאם לשאלות שאני נשאלת באופן סדיר


האם יש לבשל את המזון?

שאלה נפוצה היא האם לתת לכלב או לחתול מזון נא או מזון מבושל. שאלה זו נובעת מאחר וההנחה היא שבישול פוגע בערכים התזונתיים של הרכיבים ולכן עדיף לתת אותם טריים.


זה נכון שבישול פוגם ברמה מסוימת בערכים התזונתיים של הרכיבים ומוריד את רמות הנוטריאנטים שקיימים במזון אולם ללא בישול או טיפול בחום כלשהו בחלק הבשרי בעיקר אנו מסתכנים במתן מזון המכיל פתוגנים (כגון סלמונלה או אי קולי).


מחקר שנערך בדק את ההשפעה של מתן מזון נגוע בסלמונלה לכלבי ביגל בוגרים ובריאים. המחקר הראה כי הכלבים עצמם לא חלו אלא הפתוגן נשאר בריר שלהם, קערת האוכל ויצא בצואה. כלומר, במידה והכלב או החתול ילקקו אותנו לאחר האכלה, הם יכולים להעביר את הפתוגן אלינו ואנו יותר רגישים.   


כלבים בוגרים ובריאים יכולים ברובם להתמודד עם פתוגנים שונים אולם הסיכון עולה גם כאשר מדובר בכלבים מבוגרים או גורים בעלי מערכות חיסון לא מפותחות או חלשות.

לכן, ההמלצה שלי היא לבשל את המזון בכדי להפחית את החשיפה לפתוגנים. הפגיעה בערכים התזונתיים היא חלקית (גם אנו אוכלים מבושל) ועדיפה על אפשרות חשיפה לפתוגן.

חשוב לציין שעצמות אין לבשל ואותם יש לתת רק טרי תוך הבנת הסיכון. כמובן שבמקום עצם ניתן לתת תוספת סידן בכדי להשלים את הצורך בסידן.


האם צריך להאכיל במתכון אחד או לגוון?

תזונה ביתית מבוססת על גיוון בתפריטים וברכיבים ולא על מתן מתכון אחיד כל הזמן. תזונה מגוונת מספקת מגוון רחב יותר של נוטריאנטים אשר גם מפחיתה את הסיכוי לחוסרים תזונתיים וגם מחזקת את מערכת העיכול.

בנוסף, שינוי הרכיבים ומתן תפריטים מגוונים מעניקה עניין במזון ולא יוצרת מצב שבו חיית המחמד תסרב לאכול מאחר והשתעממה מהאוכל.


למה זה חשוב לבחור את הרכיבים בעצמנו?

כשאנו מאכיל במזון שאנו מכינים בעצמנו אנו שולטים ברכיבים. אנו רוכשים את הרכיבים מחנויות וסופרים המספקים מזון לבני אדם ולא כמו הרכיבים שלרוב נמצאים במזון המסחרי שהם ברמת מאכל של FEED. זה אומר שאיכות הרכיבים היא גבוהה יותר.


בנוסף, אנו נבחר רכיבים אמיתיים ולא מעובדים, כלומר, אנו נשתמש בבשר בקר טרי, חזה עוף או פילה דג ולא נשים קמח עוף או קמח דג שמכילים חומרים משמרים.

ההשפעה של שימוש ברכיבים אמיתיים לעומת קמחים מעובדים היא גדולה והיא משפיעה על בריאות חיות המחמד. בשר טרי הוא בעל זמינות ביולוגית ונעכלות טובים יותר מאשר הקמחים למיניהם. זה אומר שיותר מהחלבון נספג כאשר הכלבים והחתולים אוכלים מוזן אמיתי מאשר מזון מעובד.     


כיצד אני יודע שהמתכון שאני מכין הוא מלא?

לתת לכלבים תזונה שמכילה רק עוף ואורז זה לא מספק ולא מכיל את כל מה שהם צריכים בכדי שתקרא תזונה מלאה. זה אומר שיכולים להיות חוסרים תזונתיים.

יש מעל 40 נוטריאנטים שונים שצריכים להיות קיימים במזון בכדי שהגוף יקבל את כל מה הוא צריך לקיים חיים בריאים ומלאים.


ראשית, ככל שנגוון יותר בתזונה כך היא תהיה מלאה יותר ויהיה פחות סיכוי לחוסרים וזה אומר מתן סוגים שונים של בשר, מקורות שונים של שומן, איברי פנים, ביצים, ירקות ואפשרי גם דגן.

חתולים לעומת כלבים צריכים תזונה שבנויה מ – 90-95% בשר והיתר מעט ירק ירוק.  

כלומר, כמו שאנחנו אוכלים תזונה מגוונת כך אנו צריכים לתת גם לחיות המחמד שלנו.


בתור תזונאית התפריטים שאני ממליצה עליהם צריכים לעמוד בדרישות של AAFCO כתזונה מלאה ומאוזנת ולכן אני ממליצה תמיד לשלב תוסף של ויטמינים ומינרלים להשלמת התזונה (ניתן לתת פעם בכמה ימים רק בכדי להיות בטוחים שיש הכל).


האם יש משהו שאני לא צריך לתת לחיית המחמד שלי?

כן. יש רכיבי מזון שמוגדרים מסוכנים לכלבים וחתולים ואין להאכיל בהם. תוכלו למצוא את הרשימה המלאה במאמר הזה.


בנוסף, אין לתת לכלבים וחתולים מזון מתובל  – פפריקה, פלפל וכדומה. כל התבלינים שיכולים לעורר מדי את מערכת העיכול שלהם.


מה יקרה אם אני מפספס במשהו במתכון וחסר לי רכיב מסוים?

לפעמים יש חוסר ברכיבים וזה מובן. לדוגמא יכול להיות שבוע ללא איבר פנים שלא היה זמין בחנות או היה רק ירק אחד שהיה בבית.


יש רכיבים מהותיים יותר מבחינת חוסר ויש פחות. ולפעמים אפשר למצוא חלופות ולכן אנו מגוונים.

אם יהיה שבוע שבו יהיה רק ירק אחד או לא יהיה איבר פנים זה בסדר גמור ולא יגרמו חוסרים תזונתיים אולם חלבון הגוף צריך לקבל על בסיס יומי ולכן זה יותר חשוב שיהיה זמין.  


אילו השפעות אני צפוי לראות במעבר לתזונה ביתית? איך אני יודע שאני עושה את זה נכון?

במעבר לתזונה ביתית אנו רואים הרבה שינויים לטובה בכלבים וחתולים שלנו וזה מגיע באופנים רבים.

לדוגמא, הפחתה ברגישויות עור (פחות ליקוק וגירוד העור), הפחתה של נשירה, שיפור בפעילות מערכת העיכול, צואה תקינה, הפחתה בריח רע מהעור, שיפור במצב השיניים, שיפור במצב המפרקים והקלה בהליכה ועוד.


כל אלה מיוחסים להפחתה בחשיפה לחומרים מלאכותיים ואכילה של מזון אמיתי ולא מעובד.

דרך נוספת לראות כי התזונה מתאימה לכלב או החתול (יותר קל בכלבים) זה לראות את מצב הצואה. הצואה צריכה להיות קשיחה, נוחה להרמה וללא צבעים ומרקמים חריגים. כמו גם, לא בריח חריג. ולא צריך להיות קושי במתן צואה.

כל צואה אחרת מצריכה מאיתנו לבדוק מה לא מתאים.


לסיכום,

יש הרבה דברים שיש להתייחס אליהם כאשר אנו נותנים תזונה ביתית בכדי לעשות את זה נכון.

אלה רק מספר שאלות שעלו לי. אם יש לכם שאלה, אתם מוזמנים להגיב במאמר ואשמח להוסיף אותה לפה בכדי שכולם יראו וילמדו.

ביבליוגרפיה:

The risk of salmonellae shedding by dogs fed Salmonella-contaminated commercial raw food diets – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1716752/



ree

Comments


בואו נדבר

טלפון

אימייל

050-2110940

שעות פעילות

ראשון - חמישי: 09:00 - 19:00

שישי: 09:00 - 15:00

אזורי שירות

כלל הארץ

תהליך מקוון

©2035 by Dr. Mark. Powered and secured by Wix

bottom of page